A korszerű megoldások embere vagyok

Amikor hallok valami olyasmit, mint “amerikai importnövényből származó édesítőszer”, rögtön a tulajdonságait és az előnyeit kezdem böngészni, mert nagyon érdekel minden, ami új. Minden, amiben lehetőségek rejlenek, mert még most kezd csak elterjedni, és előrelépést jelenthet valamilyen területen. Lehet valami olyan lehetőség a részletekben, aminek nem tulajdonítanak még elegen túl nagy jelentőséget, de én nem akarok lemaradni!

Ahogy a cukrot steviára, úgy a hagyományos fűtésrendszeremet is valami újra, és hasonlóan trendire cserélném. Hőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiával: innen indult a keresgélés. A futesrendszerek.hu viszont nem csak ezeket hozza el nekünk. Még mindig nem olvastam mindent végig az elektromos kandallótól az infra padlófűtésig, vagy a hőszivattyús bojlerig. De egy komplett szemléletváltást is “propagálnak”, emiatt pedig vannak kiegészítő- és fő-fűtésrendszeri megoldásaik, amik összekapcsolhatók napelemekkel is akár.

Ha kérdésünk van, kérhetünk visszahívást náluk, az oldalon, amihez csak keresztnevünket kell megadni, megye és irányítószám segítségével azt, hogy az ország melyik részében lakunk, a mail-címünket és a telefonszámunkat. Legyen szó bármilyen megoldás kereséséről, gondolom mindenfelé vannak szakmai és kivitelező partnereik, ezért kell legalább nagyjából tudatni velük, hogy merrefelé élünk.

Ha konkrétan a “Hőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiával” jeligére jelentkezünk – úgy értem, hogy ezen szolgáltatás ígérete vonzott be minket -, mint minden egyéb fűtőeszköz esetén, részletesebben megadott adatokkal árajánlatot is kérhetünk. Ekkor azt kell megadni, hogy mekkora területet fűtenénk fel, hány helyiséget, milyen belmagassággal, és írhatunk ezek jellegéről egy alapos leírást is. Ha napelemek is érdekelnek, mert valami olyasmit választunk, amihez azok közvetlenül termelhetnek áramot, szintén találunk erre vonatkozó részt a kitöltendő űrlapokon.

A hőszivattyú olcsó megoldás, mely a házunkon kívül elhelyezve nyeri a levegőből azt az energiát, amit házunk felfűtéséhez használ majd. Sokféle kategóriába sorolhatjuk az eszközöket, amik mind-mind hőszivattyúk, de a legfontosabb szempontok alapján ilyeneket határozunk meg: levegő-levegő hőszivattyú, levegő-víz hőszivattyú, víz-víz hőszivattyú, és talaj-víz hőszivattyú. Amiről az előbb írtam, és nekem a legszimpatikusabb, az a levegő-levegő hőszivattyú, mely olyan gyakorlatilag, mint egy klímaberendezés. Úgy is működik, csak fűtésre használjuk, nem pedig hűtésre. Mindenféle klíma, amit én láttam, hatékonyan látja el ezt a funkciót is mondjuk. De, ha az egész lakóhelyiséget hőszivattyúval fűtenénk csak, a legbeváltabb a levegő-víz hőszivattyú. Ez a kültéri levegőt használva fűtővizet csinál, ami a radiátorba kerül.

Ne ijedjünk meg, a hatékonyságfok minden esetben minimum kielégítő. Hiába van odakint kutyahideg, a levegőnek mindig van annyi energiája, amit használva fűteni tudnak ezek a berendezések!

Hőszivattyúk esetén létezik egy ún. “H tarifa”, ami egy kedvezményes áramtarifa, amit megújuló rendszerek miatt találtak ki. A futesrendszerek.hu pályázatokról, napelemes pályázatokról is hírt hoz nekünk, ezért ha még csak távlati tervünk a fűtésrendszer modernizációja, akkor is rendszeresen olvasgassuk a leírásaikat, mert kaphatunk igazán jó tippeket. Minden, ami elektromosság: gyakorlatilag mindenféle eszközt beszereznek, ami fenntartható megoldásként, a villanyáramra támaszkodik. Nincs károsanyag, bonyolult és költséges beszerelés, nem várt engedélykötelesség, és bármilyen veszélyesség.

A legjobbak azok a dolgok szerintem, amik már nem használják a fosszilis anyagokat, amik most egyre drágábbak, és veszélyességi faktoruk is magasabb. Mármint azoknak az eszközöknek, amik az otthonunkba kerülnek, a környezetvédelmi szempontokról nem is beszélve!