Reggeli beszélgetéseink…

Pár hónappal ezelőtt történt, hogy a férjem és én úgy döntöttük, hogy abbahagyjuk a cukor fogyasztását. Ennek több oka is volt, de elsősorban az egészségünk miatt hoztuk meg ezt a döntést. Sajnos, mivel mindkettőnk családjában előfordult cukorbeteg rokon, így igazából a megelőzés volt az elsődleges célunk. Szerencsére még egyikünk sem tapasztalt bármi olyan tünetet, ami cukorbetegségre utalt volna. Őszintén szólva nem volt olyan nehéz, mert amúgy sem fogyasztunk túl sokat belőle. Egyetlen egy olyan szituáció volt a mindennapokban, amikor nagyon hiányoltuk mind a ketten. És az nem más, mint a kávézás. Reggelente kávéval szoktuk indítani a napot, utána pedig kora délután is meg szoktunk inni egy-egy lattét Én ráadásul – a cukor elhagyása előtti napig – három kanál cukorral ittam a kávémat. Így ez elég nehéz volt, mert cukor nélkül a kávénak szerintem botrányos íze van. Így hát kellett találni valami alternatív megoldást, ami egészségesebb, mint a cukor, de mégis használható édesítésre. Így fedeztük fel a steviát. Más néven jázminpalóca vagy édesfű, hátha így ismerősebb lehet. Ez egy olyan Dél-Amerikában őshonos növény, amelynek a leveléből állítják elő ezt az édesítőt. Teljesen természetes és nem mesterségesen állítják elő. Ráadásul kalóriamentes és intenzíven édes az íze. A nádcukornál 200-300-szor édesebb, szóval kisebb mennyiség is elegendő a főzésre, sütésre.

Nekünk nagyon bevált, így ma már csak ezt a fajta édesítőszert használjuk. Emiatt a reggeli kávé nem csak felébreszt, hanem még kellemes is tud lenni. Ilyenkor a férjemmel rengeteget szoktunk beszélgetni, hiszen utána mind a ketten még szedjük össze magunkat és készülődünk, hogy munkába induljunk. Manapság a leggyakoribb témánk az a házfelújítás, azon belül is a napelemek. Régóta vágytunk már rá, hogy legyen nekünk is napelemünk, de sajnos nem engedhettük meg magunknak. Viszont végre ma reggel a kávé közben találtunk egy olyan támogatást, ami pont ebben segíthet nekünk. A Napenergia Plusz Program weboldalára bukkantunk, ami rögtön felkeltette az érdeklődésünket, így elkezdtünk utánanézni, hogy több információt szerezzünk. A napenergia plusz program pályázat egy olyan támogatás, aminek a keretösszege 75,8 milliárd forint. Ami azt jelenti, hogy nagyjából 15.160 háztartás számára fogja tudni lehetővé tenni, hogy beruházzanak napelemekre. Ha megnézzük, hogy vajon hány család szeretné megnyerni a pályázatot, akkor ez nem tűnik olyan soknak, így minél előbb érdemes jelentkeznie annak, aki szeretne. Ez a támogatás akár a költségek 66%-át is fedezheti, aminek a maximális összege 5 millió forint. Természetesen ehhez szükségünk lesz némi önerőre, de úgy gondolom, hogy azt már csak meg fogjuk tudni oldani, hiszen van félretett pénzünk. És ami a legjobb az egészben, hogy ez egy vissza nem térítendő támogatás! Őszintén szólva, nagyon jól hangzik.

Ugyebár a napelemes rendszerek csak akkor termelnek áramot, ha napsütéses idő van. Így hát éjszaka, ezek a háztartások is ugyanúgy a hálózatról veszik az energiát, mint ahogyan mindenki más is. Viszont, mivel napközben több áramot termelnek meg, mint amire szükségük van, így azt a “felesleget” a hálózatra töltik fel. Sajnos az újfajta elszámolás esetén a megtérülési idő eléggé kitolódott, de erre a problémára is van megoldás. Mint már említettem a napenergia plusz program pályázat egy vissza nem térítendő támogatás. Ezen kívül pedig a hibrid napelem rendszer segít abban, hogy a túltermelés miatt ne legyen előnytelen a továbbértékesítés. Ez úgy érhető el, hogy a megtermelt energiát a rendszerük akkumlátorokra tölti ebben az esetben és ezt mi éjszaka fel tudjuk használni. Így nem kell a szolgáltatótól megvásárolnunk. Nekünk rögtön megtetszett ez a fajta napelemes rendszer. Talán végre megvalósíthatjuk ezt az álmunkat is.

A program azok számára lehet vonzó, akik a saját házuk tetejére vagy az udvarukra szeretnének napelemeket telepíteni. Ezzel a pályázattal a családosok életminőségének a javítása az állam célja. Hiszen hosszútávon ez rendkívül jó megoldás és egy-egy váratlan esemény sem okoz majd problémát, hiszen fel lehet rájuk készülni előre. És mi nagyon szeretnénk önellátó háztartást kialakítani. Már egyébként is alig vásárolunk boltban, mindent igyekszünk magunknak megtermelni. Amit csak lehet saját magunknak termesztünk és készítünk el.

A napelemek telepítése pedig bárhol lehetséges lehet, ahol a fizikai térbe belefér, így még az ikerházak, sorházak, legeslegfeljebb hatlakásos társasházak lakói is pályázhatnak. És ha valaki úgy gondolkozik, mint mi, akkor szeret tartalékolni. A hibrid rendszerrel, ha kellő energiát megtermelünk, akkor nem kell majd jó ideig plusz energiát vásárolnunk. Ezáltal hálózatfüggetlennek érezhetjük majd magunkat, ami elég jó érzés lehet. És mivel a rendszer akkumulátorokra tölti a “felesleges” energiát, túltervezni sem tudunk nagyon, hiszen a megtermelt energia nem fog elveszni.

Mindemellett pedig egyre drágább minden… Nem csak a tej, a tojás, a sajt vagy a mosószer, hanem az áram- vagy a vízszámla is sok. A napelem egy olyan befektetés, ami költséges ugyan, de hosszútávon még mindig megéri és így, hogy támogatást is lehet kapni, szerintem mi mindenképpen belevágunk.

Mielőtt még jelentkeznénk, szeretnénk ajánlatot kérni, hogy megtudjuk van-e bármi gátja annak, hogy telepítsünk napelemeket. Így még időben megtudhatjuk, hogy min kellene esetleg változtatnunk. Ezután viszont rögtön jelentkezni fogunk, mert a honlap szerint korábban is nagyon hamar, napok alatt lecsaptak a pályázati lehetőségre és nem szeretnénk lemaradni róla.

Egyébként még visszahívás kérésére is van lehetőség, ami szintén szuper, mert így ha maradna bármi kérdésünk, akkor felhívnak és mindenre választ adnak. Érdemes ilyenkor egy szakértővel beszélni. Én ugyan utánanéztem a témának, de azért nyilván nem értek hozzá annyira, mint az aki ezzel foglalkozik. A jelentkezés pedig elég egyszerűnek tűnik, hiszen csak egy űrlapot kell kitölteni és már meg is tettük az első lépést az önellátó (részben önellátó) élet felé.

Én nagyon izgatott vagyok és úgy gondolom, hogy a férjem is az. Nem egyszerű pusztán önerőből egy ilyen nagy lépést megtenni, főleg az egyéb kiadások mellett. Mi mindig spórolósok voltunk, félretettünk, nem költöttünk felesleges dolgokra és általában mindenre megvolt a büdzsé. Csináltam egy ilyen borítékos rendszert, hogy mindenre – étel, számlák, utazási költségek, nyaralás, stb – meg legyen a keret és abból kell kigazdálkodni a legtöbb dolgot. Csak az első pár hónapban volt nehéz megszokni, aztán már könnyen ment. És lehet, hogy pont ez segített abban, hogy most jelentkezni tudjunk a napenergia plusz program pályázatra.

Szeretem a reggeli kávézós beszélgetéseinket, főleg akkor ha ilyen szuper lehetőségekre bukkanunk közben. Általában nem szoktunk telefonozni ilyenkor, hanem beszélgetünk, de most muszáj volt utánanéznünk a pályázatnak bővebben. És még a kávé is finom édes volt a stevia édesítőszernek köszönhetően. Csodásan indult ez a reggel!