Esküvői fotók – egy kicsit máshogy

Idén – igen, idén, nehéz megszoknom, hogy már 2021 van – lesz a legjobb barátnőm esküvője. Ősszel. Ha minden jól megy, addigra vége lesz a járvány miatti korlátozásoknak, mindenki be lesz majd oltva, és feszengés és másfél méteres távolság nélkül lehet majd mulatni.

A barátnőm, Csilla nagyon laza lány. Semmit nem vesz túl komolyan, még az esküvőjét sem. Az egész lagzi egy őrült ereszd-el-a-hajam party lesz majd, családdal, barátokkal, mindenkivel. Én pedig segítek neki a szervezésben. Az biztos, hogy oda fogunk figyelni az egyedi táplálkozási igényű vendégekre. Csillával sok mindenben hasonlítunk, a táplálkozás pedig az egyik közös témánk. Én szerencsés helyzetben vagyok, én „elvből” nem eszem cukrot, és ezen kívül is jópár dolgot száműztem az étrendemből. Csillának azonban nincs választása: ő cukorbeteg. Egy esküvői menü összeállítása eleve nehéz feladat, de itt most különösen magasan van a léc. Figyelni fogunk a vegákra, a vegánokra, a cukrosokra, a gluténérzékenyekre, a laktózérzékenyekre, a paleosokra, de mindezt úgy, hogy azért a „standard” étkezési szokásokkal rendelkezők is megtalálják a számításukat.

A menü összeállítása remekül halad, sőt, már megtaláltuk a fotóst és a videóst is. Egy volt osztájtársam, és a bátyja vállalnak ilyesmit, és lenyűgözött a portfoliójuk.

Megvan a DJ is, sőt, egy kis élőzenét is sikerült intéznünk a közös barátaink zenekarának formájában, szóval minden halad a maga útján.

Igen ám, de Csillának nem elég ennyi. Az egy dolog, hogy az anyakönyvvezetőhöz a Csillagok Háborúja Birodalmi Indulójára fognak bevonulni (az ötlet persze Csilla vőlegényéé volt, ő is ugyanolyan őrült), és hogy füstgépet is szeretnének a tánchoz, de a fejükbe vették, hogy a násznép szórakozásáért mindent megtesznek majd.

Különböző játékok és szórakoztató panelek lesznek kihelyezve a helyszínen, az egyik ilyen pedig egy selfiegép lesz. Aki még nem hallott róla, hogy ez micsoda, annak összefoglalom: egy profi cég kihelyez egy ilyen kis… Fotóautomatát a helyszínre. Ez jó minőségű fotókat tud készíteni, amihez ráadásul még hátteret is lehet választani. Itt megnézhetitek, ilyenek vannak: https://selfiegep.hu/hattereink/

A hátterek kb 240×240 cm-esek, szóval sokan egész frankó csoportképeket lehet előtte csinálni. Az egész rendszert egy kb 3×3 méteres területen állítják fel.

Csilla a szívecskés hátteret választotta. Vannak klasszikus „esküvős” hangulatú, virágos hátterek is, de az nem az ő stílusa… Szóval kihelyezik a hátteret, és aki szeretne szelfit csinálni, az csak odaáll elé, és elindítja. Egyrészt ki is tudod nyomtatni a képet, amit készítettél, másrészt könnyen és gyorsan meg tudod osztani a közösségi médiában.

Egy céges bulin már használtam a gépüket, és egyáltalán nem bonyolult. Érintőképernyővel működik, és úgy van kitalálva, hogy még „illuminált állapotban” is könnyű legyen kezelni. De egyébként ha valaki tartana tőle, hogy nem fog menni, a cég (mi a selfiegep.hu-ról rendeltük, Magyarországon ők csinálják ezt a legrégebb óta) egy munkatársa végig ott van, és segít azoknak, akik kérik.

A gép egyébként tükörreflexes, szóval nagyon jó minőségű fotókat csinál, és vaku is van rajta, ráadásul  nem csak fotókat, hanem akár GIF-eket is lehet vele készíteni. Sőt, a cég biztosít mindenféle kiegészítőket is, amiket a vendégek fel tudnak használni a fotókhoz. Gondolok itt mindenféle vicces sapkákra, kalapokra, szemüvegekre, műbajuszra, és a többi, és a többi.

Amikor Csilla mondta, hogy ilyet szeretne, eleinte kicsit szkeptikus voltam, de egyrészt az ő esküvőjük, másrészt jobban belegondolva szerintem imádni fogják a vendégek. Egyrészt még egy formában meg lesznek örökítve a legjobb pillanatok – a fotós nem lehet ott mindenhol – másrészt plusz egy aktivitás, plusz egy dolog, amivel hülyéskedni, játszani lehet.

Nem csak a régi barátok, a közeli családtagok fognak együtt szelfiket csinálni. Biztos vagyok benne, hogy azok is, akik most találkoznak először, a vőlegény távoli rokonai és a menyasszony távoli rokonai, együtt fognak fényképezkedni kalózsapkában meg idétlen lila parókában.

Szerintem Csilláék egyrészt szeretnének egy jó közös programot… de másrészt utólag nevetni akarnak a részeg rokonaikon, és ez sem elhanyagolható szempont.

Egyébként a gépet és a hozzá tartozó szolgáltatást egyszerű volt megrendelni. A weboldalukon keresztül (https://selfiegep.hu/hattereink/) továbbítottam, hogy hova, és mikorra szeretnénk rendelni, és másnap már válaszoltak is. 4, 6, vagy 8 órás blokkokból lehetett választani. Én végül rábeszéltem Csillát, hogy elég lesz a 6 órás – vacsora után hat órán keresztül már oldott lesz a hangulat, pörögni fog a buli. Utána viszont, hajnalban már olyan vállalhatatlan képek készülnének csak, amiken nem nevet az ember, inkább sír, ha a rokonait látja rajtuk. 😀

Az ár egyébként fix, szóval nem kell azon agyalni, hogy Klára néniék (Csilla vőlegényének keresztanyja, aki iszonyat nagy partiarc) véletlenül elszelfiznék az egész hozományt. Fotózni, nyomtatni is bármennyit lehet az adott időn belül. A kiszállásnak kilóméterdíja lenne, de Budapesten belül szerencsére ingyenes, szóval ezzel nem kell törődnünk.

A fotópapírra egyébként előzetes egyeztetés alapján keretet, logót, feliratot is nyomnak. Csilla rám bízta, hogy kitaláljam, mi legyen az – alapvetően a legtöbb dizájn-dolgot én tervezem meg – de még nem döntöttem el pontosan. Valószínűleg valami olyasmi lesz majd, hogy „Csilla és Gábor esküvője 2021”. De lehet, hogy inkább kitalálok valami viccesebbet. Mondjuk: „A nap, amikor Csilla és Gábor lemondott a szabadságról.” Vagy ilyesmi.

A szelfigépen kívül egyébként partijátékokat, karaoke-t, és egy egészen-egyészen őrült vőfélyt is terveznek bevetni az esküvő során, szóval azt gondolom, nem fogunk unatkozni. Pláne, hogy a családjában nem Csilla az egyetlen extravagáns és lökött ember. Ismerem jópár rokonát, hosszú évek óta barátnők vagyunk, de vannak olyanok, akikről már sokat hallottam, de személyesen még nem volt alkalmam találkozni velük.

Az a gyanúm, hogy a selfie géppel rengeteg őrült, vicces és emlékezetes kép fog készülni majd. A céges bulin, ahol először találkoztam ezzel a szolgáltatással, mindenesetre így volt. Az irodában, az asztalom fölött most is van egy kép, ami azon a bulin készült, még 2019-ben. Igaz, hogy a karantén és a home office miatt rég jártam már ott, de ha újra beszabadulunk majd, akkor is ott fog várni, annak a bulinak az emlékeivel.

Dóri az HR-ről hokimaszkban, Sanyi az IT-ről karlózsapkában és egy kackiás műbajusszal, én pedig egy indokolatlanul lila parókában, és fura, óriási diszkós napszemüvegben… Emlékszem, a céges bulin hosszú sor állt a szelfigép előtt. Remélem, az esküvőn is ugyanilyen sikere lesz majd a dolognak.

És azt is, hogy az esküvő minden vendégének az asztalán, az otthonában, vagy a munkahelyén lesz majd egy fénykép, ami örökké erre az alkalomra fogja emlékeztetni. Úgyhogy mindenkinek remek választás lehet.