A következő projektem

Mindig is imádtam az új, innovatív, előremutató dolgokat, az alternatív lehetőségeket, a kezdetben kevéssé felkapott és népszerű tárgyakat vagy megoldásokat. Anno a stevia megismerésével és megszeretésével kezdődött az “őrületem” az új dolgok kipróbálása iránt. Akkor a cukor minél inkább steviával való helyettesítésén dolgoztam, ma pedig egy újabb “projekt” vár kipipálásra a listámon.

Pár éve örököltem egy házat, mely egészen jó állapotban is került hozzám. Ez persze nagy spórolás, hiszen nem kellett magamnak megvennem egy lakóingatlant. Munka és költség azonban így is volt vele, valamennyire azért fel kellett újírani, ha csak egy kicsit is. Közben azonban végig ott volt a fejemben, hogy spóroljak egy későbbi nagyobb beruházásra. Ez a pillanat pedig nemrég érkezett el, hogy összegyűlt az összes erre szánt pénzem, és nekiláthattam a napelem rendszerrel való bővítés folyamatának tervezéséhez. Ez ugyanis a legújabb projektem. Ez eddig a legnagyobb léptékű és legnagyobb költségvetésű, és nem tudom egymagam végre hajtani, mint például egy steviára való átszokást.

Éppen ezért amint időm engedte, egyből keresgetni kezdtem a megfelelő cég után. Az interneten találtak közül a https://napelempalyazatok.hu/ oldal bizonyult a legszimpatikusabbnak. Rengeteg információ várja az érdeklődőket, minden részletesen le van írva, akár a napelemekkel kapcsolatban, akár az ő szolgáltatásukkal kapcsolatban.

Az egész oldal átnyálazása után rögtön fel is vettem velük a kapcsolatot az oldalukon található űrlapon keresztül. Ezután egy megbeszélt időpontban kiérkeztek hozzám a https://napelempalyazatok.hu/ szakemberei, akik sok szempontból mérték fel az örökölt ingatlanomat. Szerencsére, mint utólag kiderült, mindegyik kitételnek megfelelt. Ilyen kitétel például a ház fekvése, a tető teherbírása, és dőlésszöge, és, hogy a környéken ne legyen semmi olyan, ami árnyékolná a tetőt. Ezen felül velem is konzultáltak, tőlem azt kérdezték, hogy mekkora áramfogyasztással tervezek és a későbbiekben várható-e, hogy növekedni fog a szükséglet. Mindennek a végén pedig felvilágosítottak arról, hogy januártól várható egy újabb pályázati lehetőség, ha gondolom, várjak addig a telepítéssel. Bár nekem meg lenne a pénzem már magamtól is az egészre, azért elgondolkoztam a dolgon.

A https://napelempalyazatok.hu/ oldal szerint anyagilag csak akkor éri meg a napelem rendszer, ha az jól van megtervezve. Éppen ezért volt szükség a helyszíni felmérésre és a személyes konzultációra. Az ingyenes felmérés amellett, hogy kötelezettség mentes, alkalmas arra, hogy megtudjuk, egyáltalán telepíthető-e napelem rendszer a mi házunkra, és hogy egy ilyen kivitelezés mivel jár, mennyibe kerül, és hogy milyen pályázati lehetőségek érhetőek el jelenleg.

Ez mind fontos dolog, ezekkel az információkkal tudunk ugyanis tovább tervezni és gondolkodni, mindenképpen ez az első lépcsőfok, amennyiben napelemet szeretnénk.

Azt is fontos tudni, hogy létezik napelem és napkollektor, mely kifejezések nem ugyanazt a dolgot takarják. A napelemmel elektromos áramot termelhetünk, a napkollektorral pedig melegvizet állíthatunk elő, amivel szintén fűthetünk is. Szóval nem összekeverendő a kettő.

Továbbá az is érdekes lehet még, amit szintén a https://napelempalyazatok.hu/ oldaláról tudtam meg, hogy a napelem rendszerek legfőbb működtetőereje az inverter. A napelemek által termelt egyenáramot ugyanis szükséges váltakozó árammá átalakítani, mivel a háztartási eszközöket ezzel az utóbbival tudjuk üzemeltetni. Ezt a feladatot végzi ez a szerkezet. Méltán mondhatjuk azt is, hogy az inverter ennek a rendszernek a szíve-lelke, enélkül ugyanis mit sem ér az egész. Állítólag ez is a rendszer legdrágább tartozéka.

Ezeket és még további információkat találhattok ti is a https://napelempalyazatok.hu/ oldalon. A kivitelezési munkálatokról még nem tudok beszámolni, hiszen odáig még nem jutottunk el, már csak azért sem, mert várjuk a januári pályázati fejleményeket, de már most is nagyon lelkes vagyok.

Remélem, a ti lelkesedéseteket is felkeltette a téma, hiszen a napelem rendszer nem csak a környezetvédelem érdekében jó döntés, hanem a saját magunk anyagi biztonságának megalapozásában is nagy segítségünkre válik. Ugyan ez a befektetésünk csak 8-10 év múlva térül meg igazán, utána hálát fogunk adni a múltbéli önmagunknak, hogy megtette ezt a lépést. Ugyanakkor ez a megtérülés előrébb hozható a már említett pályázatok révén. Ezért is érdemes felkeresni a https://napelempalyazatok.hu/ csapatát, hiszen pályázati témában nagyon sokat segíthetnek nekünk.