Az életmódváltásom után új szakmába is kezdtem

Az egészséges táplálkozás nem humbug és nem is játék!

Az elmúlt egy év nagyon nehéz volt számomra. Tudom, hogy klisének számít az elhízás, a stressz, meg az egészségtelen ételek fogyasztása okozta veszélyekről beszélni – úgy, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, vagy a mozgásszervi panaszok. Bár valóban sokat lehet már olvasni ezekről manapság, sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket. Már csak azért sem, mert a mi kultúránkban is megszokott, hogy zsíros ételeket eszünk, amelyek a legtöbb ünnep folyamán is felkerülnek szinte minden család asztalára. A desszerteket szintén előszeretettel fogyasztjuk, azok viszont rengeteg cukrot tartalmaznak, csakúgy, mint a szénsavas üdítők. Az alternatív cukrok használata még kevésbé terjedt el, de amúgy is sokkal jobb lenne, ha a megfelelő cukormennyiséget az emberek inkább természetes forrásokból, főként gyümölcsökből vinnék be a szervezetükbe.

A legtöbb alternatív táplálkozási forma a rostbevitel fontosságát hangsúlyozza igazán, mivel tény, hogy a feldolgozott ételek, amelyeket manapság fogyasztunk nagy sietségünkben, ebből tartalmaznak a legkevesebbet. Érdemes mindig megnézni, hogy pontosan milyen összetevőkből áll az adott élelmiszer, ha előre gyártott vagy elkészített terméket vásárolunk, mert bizonyos adalékanyagok köztudottan károsak tudnak lenni egészségünkre. De az egészséges táplálkozás célja nem csupán az kellene legyen, hogy a túlsúlyunktól és egyéb egészségügyi kockázati tényezőktől megszabaduljunk. Ha ugyanis teljes mértékben sikeres az életmódváltásunk, akkor rá fogunk jönni, hogy a régi szokásaink mellett már nem is éreznénk igazán jól magunkat a bőrünkben. Amikor tápláló ételeket viszünk be testünkbe, a szervezetünk is hálás lesz, és sokkal energikusabbnak fogjuk érezni magunkat.

Ennek ellenére sokan tényleg csak akkor hajlandóak változtatni étrendjükön és életmódjukon, amikor már majdhogynem túl késő. Én is így jártam, mivel az egészségtelen életmódomnak köszönhetően súlyos egészségügyi problémákkal küzdöttem hónapokon keresztül. A kezelések miatt a munkahelyemet is elveszítettem, mert túl hosszú ideig voltam betegszabadságon. Nem volt könnyű ez az időszak, de szerencsére az egészségem most már ismét helyreállt. Az anyagi helyzetem viszont sajnos nem, ezért új munkát kellett keresnem.

Új vizekre evezünk

Megkérdeztem egy ismerősömet, akinek cége van, hogy tudna-e munkát adni. Azt mondta, hogy náluk most nincs üresedés, de a dolgozóit rendszeresen továbbképzi az oktatozone.hu segítségével. Legutóbb látta az oldalon, hogy indul egy volfrám hegesztő tanfolyam, amit szerinte érdemes lenne elvégeznem, mert erre most van kereslet, így nagyobb eséllyel tudok majd visszatérni a munkaerőpiacra. A betegségem szerencsére maradandó károsodást nem okozott, így az orvosi alkalmassági megszerzése nem okozott problémát. Illetve a szakmai tapasztalat hiánya sem, mert a legtöbb más képzéssel ellentétben itt nem szükséges szakmai előképzettség.

Természetesen rávágtam, hogy érdekel a lehetőség, majd az ismerősöm írni kezdett egy kis cetlire: “Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő képzés – Oktatozone” – azt mondta, erre keressek rá otthon az interneten a számítógépemen, és minden szükséges információt meg fogok találni.

Megköszöntem hát a hasznos tanácsot. Nagyon tetszett az ötlet, hogy olyan szakmát tanulhassak, aminél valóban egyértelműek a követelmények, és ennélfogva bármilyen céghez lehet esélyem bekerülni, ahol éppen erre a pozícióra keresnek embert. Bár azt mondják, hogy a papír kevésbé számít, valójában az a fontos, hogy tényleg jól végezze el a rábízott munkát az ember. Ezért is fontos, hogy a felnőttképző intézmény kiválasztásánál ne csupán ez lebegjen a szemünk előtt, hanem azt is alaposan vizsgáljuk meg, hogy mi mindent tartalmaz az adott oktatási csomag.

Ismerkedés az oktatozone.hu-val

Amint hazaértem, be is írtam az internetes keresőbe, hogy “Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő képzés – Oktatozone”. Így könnyen, gond nélkül meg is találtam a weboldalt, amiről az ismerősöm beszélt. Látszott, hogy folyamatosan aktualizálva van az oktatozone.hu oldal, mivel mindig pontos dátumokat adnak meg a következő képzési csoport indulásával kapcsolatban, de sokszor még az az utániról is találunk információt. A később induló képzés kezdetének ismerete főleg azok számára előnyös, akik még bizonytalanok, hogy milyen szakmát is szeretnének választani, vagy pedig most gyűjtögetik a képzés díjára a szükséges összeget. Aki viszont éppen elvesztette a munkáját, vagy már tudja, hogy mit szeretne, de eddig nem tudta, hogy hol keresse, örülhet annak, hogy minél korábban megtalálhatja álmai lehetősége. Ebből tehát nekem az jött le, hogy az oktatozone.hu már rendelkezik némi tapasztalattal a tanulói igények terén, és igyekeznek mindenki számára leginkább megfelelő megoldásokat kínálni. Mind a munkaadóknak – mivel olyan szakmai képzéseket hirdetnek és folytatnak le minőségi színvonalon, amelyekre nagyon is van kereslet, így kisebb lesz a hiány a megfelelő szakemberekből -, mind pedig a tanulóknak, akik adott esetben részletfizetést és/vagy egyéb engedményeket is kaphatnak a tandíjból.

Persze bármilyen szolgáltatásért fizet az ember, mindenki szeret körültekintő lenni és pontosan tudni, hogy mit is kap az általa kiadott összegért. Ahelyett, hogy egy érthetetlen jogi szövegből kellene kihámoznunk – mint sok más hasonló oldal esetében – hogy mi tartozik, illetve nem tartozik bele a weboldalon feltüntetett összegbe, ez a képzés leírásánál 3-4 pontból eléggé egyértelművé válik. Persze a beiratkozás egy képzésre mindig új tapasztalatokat hoz magával, ezért természetesen bármikor van lehetőségünk kérdezni a megadott elérhetőségeken és időpontban.

Nem árt, ha feljegyezzük valahova a beiratkozás helyét és időpontját, addig pedig kitöltjük a nagyon egyszerű online jelentkezési lapot és beszerezzük a szükséges mellékelendő dokumentumokat. Mielőtt nagyon megrettennénk ettől az adminisztrációs feladattól, egyszerűen csak görgessünk kicsit lejjebb, mert ott egyben meg fogjuk találni a mellékleteket, illetve a szükséges orvosi vizsgálatot elvégző intézmények nevét és helyét is. Ezek közül választhatjuk bármelyiket, így elintézhetjük ezt az ügyet akkor is, ha a tanfolyam kezdete előtt nem tervezünk feljönni Budapestre.

Jó pap holtig tanul!

Egyáltalán nem csalódtam, amiért az oktatozone.hu volfrám hegesztő képzését választottam. Az oktatás valóban gyakorlatias, és még a képesítő vizsga megszervezésében is segítenek, amennyiben szüksége van rá a tanulónak.

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő képzés - Oktatozone

Az oktatozone.hu munkatársai természetesen bármi másban is segítenek a diákjaiknak a képzés ideje alatt, mivel mindenkinek érdeke, hogy minél több sikertörténet szülessen, és a végzettek valóban el tudjanak helyezkedni új szakmájukban. Remélem, én is hamarosan sikerrel járok majd, mind a vizsgán – ahol eléggé szigorú követelményeknek kell megfelelni, így valóban csak azoknak sikerül, akik megfelelő felkészítést kaptak -, mind később a munkaerőpiacon is, az újonnan megszerzett tudásommal és képességeimmel.

Sosem késő elkezdeni!

Azt hiszem, a krízishelyzet és az életmódváltásom szükségessége ráébresztett, hogy pozitív hozzáállással és kitartással szinte bármit el tudunk érni az életünkben. A kihívásoktól nem megijedni kell, hanem erőt kovácsolni belőlük, újra és újra átlépni saját határainkat. Új szakmát pedig nem késő sohasem tanulni, de ha bárki épp ezen töri a fejét, én mindenképp az oktatozone.hu tanfolyamait ajánlom.