Uncategorized

Édesítővel is lehet teljes életet élni!

Ezer és egy oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt: elhagyja a táplálkozásából a cukrot, vagy legalább is a lehetőségekhez mérten minimalizálja. Sajnos nem lehet tőle 100%-ban megszabadulni, hiszen a gabonakészítmények, burgonya, gyümölcsök, és még rengeteg minden tartalmaz cukrot keményítő vagy fruktóz formájában, ez ellen ember legyen a talpán, aki védekezni szeretne. De igazából nem is tehetjük meg, hogy teljességgel nélküle élünk, hiszen ezzel az egyik legfőbb energiaforrásunktól szabadítanánk meg magunkat, fotoszintetizálni pedig még nemigen tanultunk meg. Azonban a finomított cukor elhagyását sokkal egyszerűbb betartani, és voltaképpen javasolt is lenne mindenkinek, aki vigyázni szeretne az egészségére! Nem csak olyanoknak érdemes leállnia vele, akik már érzik az egészségügyi hatásait, hanem olyanoknak is, akik a jövőre nézve szeretnék azokat elkerülni.

Rengeteg olyan betegséggel találkozunk és élünk együtt napjainkban, amiknek vagy a kiváltója, vagy a fenntartója, fokozója a cukor. Diabétesz, érbetegségek, magas vérnyomás, elhízás, romló fogazat és még lehetne sorolni estig. A finomított répacukornál kevés egészségtelenebb adalékot talált eddig ki az emberiség, viszont van egy tulajdonsága, ami miatt valószínűleg sosem tudunk majd teljesen leszámolni vele: ez pedig az, hogy olcsó. Bizony, hiába felelős annyi betegség és kóros elváltozás kialakulásáért, amíg lehet alacsony költségen és óriási mennyiségben gyártani, addig bizony mindenben ott lesz. Az ételeinkben, az italainkban, a receptjeinkben, és ha nem döntünk úgy tudatosan, hogy megszabadulunk tőle, akkor ugyancsak érezni fogjuk a hatásait.

De mit tehet az, aki lemondana róla? Mivel lehet a cukrot pótolni az olyanok számára, akik azért mégiscsak szeretik az édes ízeket, de valami egészségesebb megoldást szeretnének? Nos, az ő számukra léteznek az édesítőszerek. A különböző édesítők egyik előnye, hogy édességük sokszorosa a cukorénak, így lényegesen kisebb mennyiség szükséges belőlük. Ezek közül az egyik legrégebbi és legelterjedtebb a szacharin, amit kis fehér tabletták formájában bármelyik üzletben be lehet szerezni. Ám létezik olyan tulajdonsága is, ami esetleg taszító lehet, mégpedig az, hogy mesterséges. Bizonyos kutatások azt állítják, hogy a szacharin túlfogyasztása lerakódásokat okoz a májban, és egy idő után károsítja is azt. Ez valóban elrettentő lehet sokak számára, főleg az olyanoknak, akik inkább a természetes megoldások hívei. De vajon létezik olyan alternatíva is, amit nem laboratóriumban állítottak elő?

Létezik bizony, mégpedig a sztévia formájában! Ez egy dél-amerikai növény, hivatásosabb nevén jázminpakóca, amely az őszirózsák családjának egy tagja. Különlegessége, hogy levelei 300-szor édesebbek a cukornál, így tökéletes alternatívát biztosítanak mind a cukornak, mind a mesterséges édesítőknek. Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, bizonyos esetekben gyógynövényként is alkalmazzák. A nyugati világba a második világháborút követő cukorhiánykor került pótlékként, azonban a megítélése nem volt éppen pozitív. Dél-Amerikában és Japánban hosszú ideje használják, ám az USA az 1990-es években teljesen betiltotta és később is csak korlátozottan engedélyezte újra adalékként. Érdekes, hogy az Európai Unió is csak 2011. óta engedi az alkalmazását, szóval nálunk még (úgymond) újdonságnak mondható.

Pedig egyáltalán nem kellene tőle félnünk, hiszen édes ízének köszönhetően remek kiegészítője lehet az alacsony szénhidrát-tartalmú diétáknak, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségekre, elhízásra, cukorbetegségre is jótékony hatással lehet. Tökéletesen képes helyettesíteni a finomított cukrot, emellett teljes mértékben természetes, nem vegyészek alkották egy táblán és kémcsövekben. Így hát, ha valaki úgy dönt, hogy anélkül szeretné a cukrot kivezetni az életéből, vagy minimálisra csökkenteni, hogy le kellene mondania az édességekről, annak mindenképpen ajánlott kipróbálnia sztéviával édesített készítményeket! Lehet az élet édes répacukor nélkül is.

Édesítővel is lehet teljes életet élni! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva